Anyone tried sending CC's with Ableton?

For computer based music makers. Discussions about plug-ins and stand alone computer synth gear.
Post Reply
User avatar
Jabberwalky
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2153
Joined: Fri Apr 01, 2005 6:03 pm
Gear: A hybrid of vintage and modern junk
Band: Variar
Location: Pgh, PA
Contact:

Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by Jabberwalky » Sun Feb 24, 2013 10:10 pm

I can't figure this out. I have a Meeblip micro that I built that requires a software VST to edit all 16 parameters. The vst I made can send CC's with each knob on the interface. The vst works flawlessly in Reaper. All I do is set the receive channel, and voila...I am instantly able to change any of the parameters (cutoff, res, etc.) via CC.

Then I try it in Ableton live, same exact I/O setup...and all the vst does is stop the Meeblip from receiving midi. Has anyone tried to send CC's to an external synth in Ableton?

schmidtc
Active Member
Active Member
Posts: 591
Joined: Sun Dec 03, 2006 8:27 pm
Location: Virginia / Paris

Re: Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by schmidtc » Mon Feb 25, 2013 5:39 am

You might get some strange results if both ableton and the VST are trying to send the same Control Change.
If you use CC's in the clip envelopes in Ableton, without the VST, does it respond happily?

electro funker
Junior Member
Junior Member
Posts: 132
Joined: Sat Jun 02, 2007 3:33 pm

Re: Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by electro funker » Mon Feb 25, 2013 8:46 pm

Just make a new midi clip in live, and send cc's via. editing the envelope within the clip. I have done that with my Jomox Xbase 888, and it works perfect. Only problem is the latency, but that's allways a problem.

User avatar
Jabberwalky
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2153
Joined: Fri Apr 01, 2005 6:03 pm
Gear: A hybrid of vintage and modern junk
Band: Variar
Location: Pgh, PA
Contact:

Re: Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by Jabberwalky » Wed Feb 27, 2013 2:03 am

Cool, I'll give that a shot. However, I'm not trying to tweak the patch over time. I'm trying to make a patch on the Meeblip with the software. It might be a lost cause, unless I can somehow run reaper simultaneously with Ableton.

User avatar
pflosi
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 3620
Joined: Tue Nov 13, 2007 6:14 pm
Gear: more than 150 characters...
Location: zürich
Contact:

Re: Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by pflosi » Wed Feb 27, 2013 11:17 am

The VST cannot work stand alone, right? That would solve the problem...

I remember reading somewhere that somebody made a MAX patch for Live to be able to send out CCs with the VST...

User avatar
Jabberwalky
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2153
Joined: Fri Apr 01, 2005 6:03 pm
Gear: A hybrid of vintage and modern junk
Band: Variar
Location: Pgh, PA
Contact:

Re: Anyone tried sending CC's with Ableton?

Post by Jabberwalky » Thu Feb 28, 2013 1:56 am

Thanks for the tip Pflosi. I had thought about that, but I think I would run into problems with Ableton using the Midi ports and the standalone not being able to use them simultaneously. Maybe there is a work around. I need to invest in MAX, haha.

Post Reply