Roland MS1 bios update problems

Discussions about anything related to samplers and sampling techniques.

Roland MS1 bios update problems

Postby gmeredith » Mon Jan 08, 2007 1:40 am

I've tried updating the bios (1.12) on my MS1 from the update (1.13) on the Roland US site, but it has caused an error in my MS1 after loading, saying "Checksum error!" and now doesn't work properly (it works, but Bank B samples are not accessible, only bank A). Has anyone else tried this and had the same problem?

Does anyone have the old 1.12 bios? I have found the 1.12 bios on the roland UK site but it is corrupt and won't play from my loading program, in order to upload it to the MS1.

Cheers, Graham
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
 
Posts: 697
Joined: Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Location: Tasmania, Australia
Band: Warning Will Robinson

Postby gmeredith » Mon Jan 22, 2007 2:46 am

I just spoke to a tech at Roland support, and he emailed me (for free) the good 1.12 bios after getting it from Roland Japan. I loaded it and now all is good again :D :D :D

So for anyone who has read about updating the MS-1 bios to 1.13 via the bios on ANY of the Roland websites (RolandUS, RolandUK, Roland Japan), DO NOT USE them. If you do, they will crash and corrupt your machine. If you then try and reinstall the older 1.12 bios found on the RolandUK or Japan sites, they will also not work. But whatever happens, do NOT think your machine is stuffed - just get a Roland tech support guy to email it to you, and it will be good as new. I can email it to you also!

To upload the bios to your MS1, use the free "Roland SMF update application" loader on this page:

http://www.rolandcorp.com.au/default.aspx?pg=downloads


Cheers, Graham
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
 
Posts: 697
Joined: Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Location: Tasmania, Australia
Band: Warning Will Robinson

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby tecapital » Sun Mar 11, 2018 6:18 pm

Hey i was wondering if someone still have this functional update, i stupidly download the archive on roland site and my MS died rigth after, if can post a link for download it or send me to my personal email, i can give a payment for a good samaritan =D
tecapital
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 11, 2018 6:12 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby Rasputin » Mon Mar 12, 2018 3:24 pm

tecapital wrote:Hey i was wondering if someone still have this functional update, i stupidly download the archive on roland site and my MS died rigth after, if can post a link for download it or send me to my personal email, i can give a payment for a good samaritan =D


PM me.
Rasputin
Active Member
Active Member
 
Posts: 659
Joined: Thu Jul 21, 2016 4:52 am

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby gmeredith » Fri Mar 16, 2018 1:09 am

Here it is, v1.12 on my web page:

http://www.warningwillrobinson.com.au/I ... 20sampler/

Cheers, Graham
Casio: FZ1, CZ101, PG380, VZ10M, SK8, SK60, RAP10, DP1 drums, DH100, CDP200, DM100
Yamaha: TX81z, TX802, SHS10, DTXv2
Roland: SH101, DR660, MS1, PM16, TR33
Others: Korg MicroKontrol, ES-1, Alesis MMT8, Emu ESi2000 & card reader, BCR2000, V-Machine
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
 
Posts: 697
Joined: Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Location: Tasmania, Australia
Band: Warning Will Robinson

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby Rasputin » Fri Mar 16, 2018 2:30 am

And now that you've been a good samaritan... we will never see any of these people again :)
Rasputin
Active Member
Active Member
 
Posts: 659
Joined: Thu Jul 21, 2016 4:52 am

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby gmeredith » Fri Mar 16, 2018 11:52 am

That's ok.... I give this freely, it was given to me freely. I myself have got things freely from places, never to be seen again on them. I just like seeing people solve their problems and the excitement they get when a dead machine suddenly springs to life again. It's funny, the MS-1 - there are so many better samplers that are out there, and of which I have myself (FZ-1, ESi2000) but I still can't bear to part with it.
Casio: FZ1, CZ101, PG380, VZ10M, SK8, SK60, RAP10, DP1 drums, DH100, CDP200, DM100
Yamaha: TX81z, TX802, SHS10, DTXv2
Roland: SH101, DR660, MS1, PM16, TR33
Others: Korg MicroKontrol, ES-1, Alesis MMT8, Emu ESi2000 & card reader, BCR2000, V-Machine
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
 
Posts: 697
Joined: Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Location: Tasmania, Australia
Band: Warning Will Robinson

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby tecapital » Tue Mar 27, 2018 5:25 pm

Good People i wasnt posting cause i was trying to figure out the situación of my Roland MS1, i receive the good update file, but it didnt work again and i get confuse on what was really happening with the machine so i opened up and try to Watch if Any IC was burned, so i decide to replace the one that makes the cmos operations, i replaced with succeed and i try again the update with the new good files and again the update failed.
So on a desperate chapter of i don't know what, i startup to get creative and try alternative methods of update using the bad, the good files, all files that Ive got and nothing works.
Last edited by tecapital on Tue Mar 27, 2018 6:56 pm, edited 1 time in total.
tecapital
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 11, 2018 6:12 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby tecapital » Tue Mar 27, 2018 5:40 pm

So in my last attemp to recover my favorite Sampler, i flip the order of the update and Guess what.. :D :D
IT WORKS!!

So if anyone outthere still had a Roland MS1 with the failed update Here is the proceduré i execute to recover it.

1. Get all the files for the update(smf update and the .mid)

2. Most important... flip the order of the update, you first start the update to transmit the files vía Midi with all the connections already Made it, and when the update gets to 6 seconds, you fast turn on the Roland MS1 on BOOT MODE, and the update start fresh and finish complete.

This works for me and now my Roland MS1 it's working again.

Send a msg if you are in the same situation, and i like to thanks to gmeredith for the support and for send me the files big thanks.
tecapital
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 11, 2018 6:12 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby tecapital » Tue Mar 27, 2018 7:23 pm

The best thing is that Now it reads the new cards, i had a Lexar media adaptar PCMCIA to compactflash and a Sandisk 32mb compact flash and it works flawless.
tecapital
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 11, 2018 6:12 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby tecapital » Tue Mar 27, 2018 7:30 pm

tecapital
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Sun Mar 11, 2018 6:12 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Postby gmeredith » Thu Mar 29, 2018 8:43 am

Great news! Glad it now works :)

Sometimes its the uploader program that creates the difficulty,I think I tried Bomes SendSX and it worked without problems. MidiOX may also work well.
Casio: FZ1, CZ101, PG380, VZ10M, SK8, SK60, RAP10, DP1 drums, DH100, CDP200, DM100
Yamaha: TX81z, TX802, SHS10, DTXv2
Roland: SH101, DR660, MS1, PM16, TR33
Others: Korg MicroKontrol, ES-1, Alesis MMT8, Emu ESi2000 & card reader, BCR2000, V-Machine
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
 
Posts: 697
Joined: Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Location: Tasmania, Australia
Band: Warning Will Robinson


Return to Samplers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests