Faulty novation supernova - ideas?

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.

Faulty novation supernova - ideas?

Postby adamlevine01 » Wed Aug 15, 2018 5:47 am

Hi all,

I was given a Novation SuperNova.

it turns on and I can play notes of the program, but when I try to change program, the unit freezes.

has anyone ever had the same problem or an idea about what could be faulty?

thanks a lot
Last edited by adamlevine01 on Thu Aug 16, 2018 4:22 am, edited 1 time in total.
adamlevine01
Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Wed Aug 15, 2018 5:43 am

Re: Faulty novation supernova - ideas?

Postby Ashe37 » Wed Aug 15, 2018 6:36 am

how are you changing the program?
Ashe37
Moderator
Moderator
 
Posts: 3723
Joined: Mon Jan 19, 2009 3:43 pm
Location: Central VA
Real name: Unpronounceable
Gear: Ensoniq SD-1/32,SQR,VFX,ESQm
Virus Indigo, M3-61 , MS2000BR, Volca Bass
Emu XL-7, Matrix 6r
TG-33, K3m, Blofeld, Micron, Mopho, BS II, JV-1080
Band: Eridani V

Re: Faulty novation supernova - ideas?

Postby Yekuku » Wed Aug 15, 2018 9:08 am

Hi and welcome aboard,
I have no particular experience on the Supernova, but I have some experience on the Supernova 2.
Does the system sometimes freeze on start up and stays with the LED on? (Before changing presets )
Common faults for the supernova 2 (and I guess the supernova I) is the DAC, the ribbon cable and the ram chips.
First of all you should try a factory reset. (hold down part edit button 6 while you turn the synthesiser on)
Secondly you should check the PSU, it should supply something like 5V , +12/-12V or 5V +15V/-15V, I am not quite sure as I dont have the service manual . Noise on the psu rails can cause freezes, so an oscilloscope is useful for this task.
Thirdly , a problematic ribbon cable can lead to freezing issues.
And lastly , if none of the above are the issue, then it could be a RAM chip, finding the faulty one and replacing it, is a tough job.
It is all about sharing...
User avatar
Yekuku
Active Member
Active Member
 
Posts: 562
Joined: Tue Nov 18, 2008 11:29 am
Location: Greece
Gear: dk'tronics speech synthesizer :P


Return to HELP!

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 6 guests