Atari to Stereo cable?

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.
Post Reply
User avatar
smallsynth
Active Member
Active Member
Posts: 465
Joined: Tue May 24, 2005 7:47 pm
Gear: jp03, dx21, bass station, k-station, gnat, buzz, cs01-mkii, eml-101, eh-401
Band: resterisk
Location: seattle!

Atari to Stereo cable?

Post by smallsynth » Wed Aug 06, 2008 6:42 pm

i would like to conveniently get audio out of my atari 2600. are there any adapters that go from whatever that is (RCA radio?) to 1/4" or 1/8"? i don't really care if the video signal is optional... if so, where do i get such a beast?

-geoffrey smallsynth

User avatar
Summa
Newbie
Newbie
Posts: 91
Joined: Sun Jul 20, 2008 5:21 am
Contact:

Re: Atari to Stereo cable?

Post by Summa » Wed Aug 06, 2008 8:17 pm

You could use a VCS2600 Emulator for PC or Mac, other than that their's probably no way around the TV Audio-Output or building your own audio output by grabbing the singal before it enters the HF-Modulator...

User avatar
smallsynth
Active Member
Active Member
Posts: 465
Joined: Tue May 24, 2005 7:47 pm
Gear: jp03, dx21, bass station, k-station, gnat, buzz, cs01-mkii, eml-101, eh-401
Band: resterisk
Location: seattle!

Re: Atari to Stereo cable?

Post by smallsynth » Wed Aug 06, 2008 10:15 pm

emulators are not an option for me... this is for live use for non-laptop music... so i can't have a laptop!

yeah, i've thought about making my own stereo outs... but i don't want to damage the original box. if its my only option i'll give it a try.

i just thought i couldn't be the only person who has wanted to do this. i'm surprised there isn't a little converter already. then again, i know almost nothing about RF.

-geoffrey smallsynth

User avatar
modulator_esp
Active Member
Active Member
Posts: 285
Joined: Sun Jan 21, 2007 6:04 pm
Real name: Jez
Gear: some synths, samplers, effects, sequencers and loopers :-)
Band: Modulator ESP
Location: Nottingham, UK
Contact:

Re: Atari to Stereo cable?

Post by modulator_esp » Wed Aug 06, 2008 10:20 pm

You could use an old VCR with Scart out and get a Scart to stereo audio adaptor/cable
mostly enjoying adventures in sound :)

User avatar
smallsynth
Active Member
Active Member
Posts: 465
Joined: Tue May 24, 2005 7:47 pm
Gear: jp03, dx21, bass station, k-station, gnat, buzz, cs01-mkii, eml-101, eh-401
Band: resterisk
Location: seattle!

Re: Atari to Stereo cable?

Post by smallsynth » Thu Aug 07, 2008 2:17 am

so.... i'd have to use a vcr?

User avatar
Tyler2000
Active Member
Active Member
Posts: 660
Joined: Wed Feb 22, 2006 4:31 am
Gear: HS-60, MG-1, CS-5, ESQ-1, CZ-101, DR-110, MR-10, MDP-40, EA-1, ER-1, ES-1, Trixer, SDS-9, Califorian 365, toys, guitars, ukes, etc.
Location: Huntsville, AL

Re: Atari to Stereo cable?

Post by Tyler2000 » Thu Aug 07, 2008 8:06 pm

Can't you just do an audio out mod? Highly liquid does them, it seems like it would be pretty simple.
so what do I put down here now?

User avatar
smallsynth
Active Member
Active Member
Posts: 465
Joined: Tue May 24, 2005 7:47 pm
Gear: jp03, dx21, bass station, k-station, gnat, buzz, cs01-mkii, eml-101, eh-401
Band: resterisk
Location: seattle!

Re: Atari to Stereo cable?

Post by smallsynth » Thu Aug 07, 2008 9:16 pm

yeah, i think that's what i'll have to do. i was just hoping not to damage the integrity of my box... oh well....

User avatar
Tyler2000
Active Member
Active Member
Posts: 660
Joined: Wed Feb 22, 2006 4:31 am
Gear: HS-60, MG-1, CS-5, ESQ-1, CZ-101, DR-110, MR-10, MDP-40, EA-1, ER-1, ES-1, Trixer, SDS-9, Califorian 365, toys, guitars, ukes, etc.
Location: Huntsville, AL

Re: Atari to Stereo cable?

Post by Tyler2000 » Fri Aug 08, 2008 8:41 am

If you do it cleanly, it will probably riase the value if you intend to sell at some point.

Also, just curious, what are you running? Synthcart? Do you like it?
so what do I put down here now?

User avatar
Summa
Newbie
Newbie
Posts: 91
Joined: Sun Jul 20, 2008 5:21 am
Contact:

Re: Atari to Stereo cable?

Post by Summa » Sat Aug 09, 2008 9:01 pm

Using an ATARI 8Bit Computer with monitor output (can be used for audio out) might be an option, since the soundchip is very similar sounding but with doubled polyphony.

User avatar
desdinova
Junior Member
Junior Member
Posts: 166
Joined: Thu May 25, 2006 3:09 am
Location: MA

Re: Atari to Stereo cable?

Post by desdinova » Wed Aug 13, 2008 11:36 pm

You can get audio from tapping it in the RF modulator section of the atari. There's schems on the web here and there.
rerum concordia discors | genre: wankery

Post Reply