roland tr 606 not working with Power supply

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.
Post Reply
cutoffres
Junior Member
Junior Member
Posts: 153
Joined: Fri May 15, 2009 2:24 pm
Location: Europe

roland tr 606 not working with Power supply

Post by cutoffres » Fri May 15, 2009 2:38 pm

Hi ! i think it's the good forum to ask this :

My TR606 has stoped to work when used with a non-original power supply , but my tr606 works good with battery .
I think the transistor B647 c do not work anymore .
My question is :
Will it work again with the original power supply , if i put a new B647 c transistor ? Or will have i to change other parts ?

Thanks

schmidtc
Active Member
Active Member
Posts: 591
Joined: Sun Dec 03, 2006 8:27 pm
Location: Virginia / Paris

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by schmidtc » Fri May 15, 2009 3:14 pm

Why do you think it's that transistor? Did you check the voltages coming from the supply with nothing plugged in? If that's dead just get a new boss supply.

magnus
Newbie
Newbie
Posts: 41
Joined: Sun Feb 17, 2008 9:51 pm

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by magnus » Fri May 15, 2009 6:42 pm

Are you sure it's not the power supply? Is it 9v dc negative centre with the right sized head?

User avatar
masyst
Junior Member
Junior Member
Posts: 141
Joined: Thu Jul 20, 2006 3:20 pm
Gear: 5 gears + reverse
Location: Oslo, Norway

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by masyst » Sat May 16, 2009 6:01 pm

I have the excact same problem with my Boss DR-110, but it won't work with a original power supply neither.
Could be because when I got it I tried to use it with a non-original adapter, and tried to use it with both plus in centre and minus in centre because it didn't stood anything on it on wich way it should have. So I may have destroyed it.
Work fine with battery.

Would love to hear if you get it to work, and what you have to do...
A synthesizer will be for you what you want it to be...

User avatar
LesDeuxLoveOrchestra
Junior Member
Junior Member
Posts: 129
Joined: Sat Apr 26, 2008 5:36 pm

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by LesDeuxLoveOrchestra » Mon May 18, 2009 6:23 pm

does it light up, but just not run? mine did that when i had the reversed tip/sleeve config.

cutoffres
Junior Member
Junior Member
Posts: 153
Joined: Fri May 15, 2009 2:24 pm
Location: Europe

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by cutoffres » Wed Jun 03, 2009 3:49 pm

Hello . i ask again my question :

My TR606 has stoped to work when used with a non-original power supply . Now my tr606 works good with battery , but don't works with PSU
I was thinking that the transistor B647 c do not work anymore , but it seems to work (not sure).
Is there a man (or a woman) who can read shematics and would know wich parts could be responsible for that fault ?
Schema : http://machines.hyperreal.org/manufactu ... chem-6.gif
And : http://machines.hyperreal.org/manufactu ... chematics/

Thanks for the time you will take

User avatar
masyst
Junior Member
Junior Member
Posts: 141
Joined: Thu Jul 20, 2006 3:20 pm
Gear: 5 gears + reverse
Location: Oslo, Norway

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by masyst » Wed Jun 03, 2009 4:41 pm

Could it be the Resistor that are connected to transistor B647, that resistor described as fuse?
A synthesizer will be for you what you want it to be...

User avatar
Altitude
Expert Member
Expert Member
Posts: 1220
Joined: Sun Sep 24, 2006 7:25 pm
Location: Michigan

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by Altitude » Sun Jun 07, 2009 12:05 pm

2sb647 is the big green one IIRC. They dont make them anymore but they can be tracked down and I have read that there is a modern replacement that can be used also. This is a common problem when people use a poorly match external PSU for the 606 and 303 which ends up damaging the power circuitry. BEFORE you go replacing parts, find a proper PSU for it and test it. Either a regulated PSU or an unregulated one made for very low currents. The latter is VERY IMPORTANT. High current unregulated supplies will not produced the correct voltage when the current draw is very low (like in the 606), make sure you use one that is rated for 200 mA max or the proper Boss psu

Steve Jones
Active Member
Active Member
Posts: 565
Joined: Wed Apr 23, 2008 10:40 pm
Real name: Steve
Location: Sydney
Contact:

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by Steve Jones » Sun Jun 07, 2009 12:47 pm

I would suspect a cracked solder joint on the power input, a power adaptor with a too large hole in the centre, or a faulty adaptor. looking at the schematic, the positive terminal of the battery follows exactly the same path as the positive sleeve input from the power adaptor, so R237 and Q41 must be OK. if there is a faulty transistor it would more likely be Q42.
Synthesizer service tech since 1982.
Synth parts and service, Sydney Australia.

cutoffres
Junior Member
Junior Member
Posts: 153
Joined: Fri May 15, 2009 2:24 pm
Location: Europe

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by cutoffres » Fri Jun 12, 2009 5:40 pm

Thanks to all of you for all your replies !
First i will get the proper boss PSU this week-end . And i will check the transistors ,if do not works with the proper PSU
I will let you know .
Thanks

User avatar
masyst
Junior Member
Junior Member
Posts: 141
Joined: Thu Jul 20, 2006 3:20 pm
Gear: 5 gears + reverse
Location: Oslo, Norway

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by masyst » Mon Jun 22, 2009 10:29 am

I was on a synth-repair meeting this weekend and got help to my problem with the DR-110, and we found out that it was the transistor that was blown up when I used a non-original adaptor with it.
And I was told that this was a common problem when using non-original adaptors.
The transistor is there to change between batteries and adaptor when you plug the adaptor in.
A synthesizer will be for you what you want it to be...

cutoffres
Junior Member
Junior Member
Posts: 153
Joined: Fri May 15, 2009 2:24 pm
Location: Europe

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by cutoffres » Tue Jun 23, 2009 5:59 pm

masyst thank you for your answer .
according to you an Steve Jones my problem surely come From Q42 .

Q42 is a Power transistor B596 , could i replace it by a 2SC536 transistor ?
I should receive psu in the next days

Thank you

User avatar
masyst
Junior Member
Junior Member
Posts: 141
Joined: Thu Jul 20, 2006 3:20 pm
Gear: 5 gears + reverse
Location: Oslo, Norway

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by masyst » Tue Jun 23, 2009 8:32 pm

My power transistor (Q19) are called B647C.

But the basic if you can't find a transistor with the same name, try to find a transistor with almost the same specs as the one you already have.
More like the original, better it is...
But I think that the power transistor are not the most critical point to use a transistor with other specs.

Good luck!
A synthesizer will be for you what you want it to be...

cutoffres
Junior Member
Junior Member
Posts: 153
Joined: Fri May 15, 2009 2:24 pm
Location: Europe

Re: roland tr 606 not working with Power supply

Post by cutoffres » Fri Oct 23, 2009 5:07 pm

Now it's OK ! The TR606 is working 100% with Power SUpply and with Battery .

Steve Jones was right , the faulty part was Q42 .

I hope it will help other members in the future .

Post Reply