Well, I'm boned!! :(

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.
Post Reply
User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Fri May 14, 2010 3:38 am

1: Get used Akai MPK49 in the mail after a week, all the way from Pennsylvania
2: Set it up controller with one of the new modules I have
3: Unit doesn't send any MIDI data, only glitches upon startup every now and again
4: Troubleshoot everything
5: Troubleshoot everything AGAIN, realize it's broken
6: Try to reinstall firmware
7: Need to erase firmware first: Ok, done.
8: Load up .SYX file in fancy proprietary software... Uhh nothing happened. ...Done?
9: MPK reads "DONE". Ok... Rebooting the Akai.
10: Unit no longer powers on, because it doesn't actually have firmware in it after all.
11: Pull a Trent Reznor on it.
12: Unit has been repaired with a mic stand and my shoes.

Special thanks to Akai, and Music Go Round Wilkes-Barre, for this magical moment.
soundcloud.com/vectron


skweeegor
Active Member
Active Member
Posts: 372
Joined: Tue Jul 28, 2009 10:34 am
Location: Ontario

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by skweeegor » Fri May 14, 2010 3:47 am

This happened to me once.

http://www.akaipro.com/stuff/contentmgr ... ctions.pdf

Page 4.

I can't remember exactly, but I think if you boot with that button sequence you can try loading the firmware again.

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Fri May 14, 2010 4:01 am

Trying that. It did start up again with that button combo.


edit: I keep pressing enter when it's done, but nothing happens. :(
Last edited by Alex E on Fri May 14, 2010 4:06 am, edited 1 time in total.
soundcloud.com/vectron


User avatar
loungedumore
Active Member
Active Member
Posts: 638
Joined: Tue Jan 23, 2007 10:25 am
Gear: iMac | iPad 2| iPad Air
Beatstep Pro | Mpx8
Volca bass, Keys ,beats
Monotribe | MS20 | SQ1
Minibrute | Midi4+
Graphite 49 | EIE
Band: Death By Media
Location: Indiana
Contact:

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by loungedumore » Fri May 14, 2010 4:02 am

If your a Windows user use Midi OX or a DAW sequencer ... or something of the like
If you are a Mac user (10.5.8 and down ) Use SysEx Librarian ...
IF You use 10.6 and above then use another computer as there is some issue with updating the MPK's / MPD's firmware on it .
The editor is kinda ... unstable as far as losing communication with the devise so yea I recommend a 3rd party app for firmware updates .
Let us know how it goes .
Good Luck .
Some wish to leave their mark ... I want to leave a scar .
http://soundcloud.com/death-by-media

User avatar
Sir Ruff
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 3519
Joined: Tue May 09, 2006 11:55 pm
Gear: Two persimmon modulators and a frequency adjudicator.
Band: Ruff in the jungle
Location: Philadelphia

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Sir Ruff » Fri May 14, 2010 4:24 am

Perhaps a topic for help? :roll:
Do you even post on vse bro?

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Fri May 14, 2010 4:34 am

Yeah, I guess that's what it turned into. :?
soundcloud.com/vectron


User avatar
Mr Knesh
Junior Member
Junior Member
Posts: 228
Joined: Mon Jan 08, 2007 4:06 am
Real name: Roland
Gear: DP/4+ because in order to dive in deep, you have to DP.
Location: Oregon

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Mr Knesh » Fri May 14, 2010 6:17 am

I just purchased a Kawai K4 (Kawaii!!!) in order to replace the midi capabilities of my v-synth. Im sorry to burn out your midi h**l but its been smooth sailing for me!

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Fri May 14, 2010 9:18 pm

Problem was solved. Akai tech support is very helpful.
Firmware was reinstalled, and apparently you need an external PSU to use it with modules. I don't get it, but ok.
soundcloud.com/vectron


cgren72
Active Member
Active Member
Posts: 587
Joined: Wed Mar 17, 2010 11:41 pm

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by cgren72 » Fri May 14, 2010 10:04 pm

Boned.. ;)

User avatar
Stab Frenzy
Moderator
Moderator
Posts: 9723
Joined: Tue Jun 06, 2006 5:41 pm
Gear: Eurorack, RYTM, Ultranova, many FX
Location: monster island*
Contact:

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Stab Frenzy » Sat May 15, 2010 3:14 am

So you did or did not trash it with a mic stand? :?

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Sat May 15, 2010 4:29 am

Stab Frenzy wrote:So you did or did not trash it with a mic stand? :?
Haha I didn't.
soundcloud.com/vectron


User avatar
Stab Frenzy
Moderator
Moderator
Posts: 9723
Joined: Tue Jun 06, 2006 5:41 pm
Gear: Eurorack, RYTM, Ultranova, many FX
Location: monster island*
Contact:

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Stab Frenzy » Sat May 15, 2010 5:35 am

Hmmm, I generally contact tech support to see if they can help me before doing my internet tough guy routine. I guess that must just come down to cultural differences though. :D

User avatar
RobotHeroes
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2207
Joined: Sun Aug 12, 2007 2:57 am
Gear: a toothed wheel that engages another toothed mechanism in order to change the speed or direction of transmitted motion
Location: California/OT

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by RobotHeroes » Sat May 15, 2010 5:39 am

So it's like a padKontrol where if you want to use it without a power supply you need midi ox to send it back through the USB and to the Midi-Out? At least that is what I remember having to do because you could either use it USB powered to use with a comp or with a power adapter to use with a module. Using Midi-Ox was the workaround.
Stab Frenzy wrote:I guess that must just come down to cultural differences though. :D
Image
"*Automatic Gainsay, you ignorant slut." - Primal Drive

"thanks guys. RobotHeroes, your avatar is the single most important thing on this website. ever. it reminds me that the world actually can be a good place." - rjd2

:happy3:

User avatar
Sir Ruff
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 3519
Joined: Tue May 09, 2006 11:55 pm
Gear: Two persimmon modulators and a frequency adjudicator.
Band: Ruff in the jungle
Location: Philadelphia

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Sir Ruff » Sun May 16, 2010 7:16 am

Stab Frenzy wrote:Hmmm, I generally contact tech support to see if they can help me before doing my internet tough guy routine
...or before posting such hyperbolic thread titles? I thought the last -"FML"- was the pinnacle, but this takes the cake...
Do you even post on vse bro?

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2239
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, Juno-60, Polysix, Emulator II, DX7, QX1, Arp Odyssey MKII, ESQ-1, Miami, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Well, I'm boned!! :(

Post by Alex E » Sun May 16, 2010 9:03 am

Eh, I'm 19. Cut me a lil' slack. :P
soundcloud.com/vectron


Post Reply