Roland System 100 potentiometer needed

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.
Post Reply
User avatar
hinotori
Junior Member
Junior Member
Posts: 196
Joined: Fri Nov 18, 2005 2:07 am
Gear: /A1200/CVI/SIXTRAK/
SYSTEM100&100M/CS30/SK1/NORDG2/
Location: UK

Roland System 100 potentiometer needed

Post by hinotori » Thu Feb 03, 2011 1:13 pm

Hi,
Im looking for a replacement waveform select potentiometer for the Roland system 100 (not 100M) 101 keyboard and wondered if anyone here has any advice or could recommend anywhere for parts.
Also, if anyone has any experience in opening up and repairing a system 100 101 keyboard and would be willing to share their advice i would love to hear it.
many thanks :)

User avatar
snod_donkey
Junior Member
Junior Member
Posts: 248
Joined: Tue Aug 05, 2008 1:45 pm
Gear: Moog Minimoog - SCI Pro-One - Roland Sh-101 - Yamaha XS6 - Oberheim OB-Xa - Roland TD8 - Evans super Echo Tape Loop - Memeory Man Deluxe

Re: Roland System 100 potentiometer needed

Post by snod_donkey » Thu Feb 03, 2011 1:57 pm

Is it a pot or a rotary switch for that setting?

Can you take a photo of the part you require as i might have one

milotoll
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Fri Feb 04, 2011 5:18 am

Re: Roland System 100 potentiometer needed

Post by milotoll » Fri Feb 04, 2011 5:24 am

Need a "Noise" slider for the 101 if anyone has a spare. Thanks!

User avatar
hinotori
Junior Member
Junior Member
Posts: 196
Joined: Fri Nov 18, 2005 2:07 am
Gear: /A1200/CVI/SIXTRAK/
SYSTEM100&100M/CS30/SK1/NORDG2/
Location: UK

Re: Roland System 100 potentiometer needed

Post by hinotori » Fri Feb 04, 2011 12:56 pm

Hi Snod donkey,
Many thanks for the reply, Ive not opened up the 101 to take a picture but yeah ... late night mistake, the waveform select is a rotary switch and not a pot :) In the service manual it says it is:
Rotary Switch ESR-E124K 202 (001-055)
Im not sure if thats helps clarify at all, I will take a picture after i open it up and PM you.
Many thanks again for your time.

User avatar
hinotori
Junior Member
Junior Member
Posts: 196
Joined: Fri Nov 18, 2005 2:07 am
Gear: /A1200/CVI/SIXTRAK/
SYSTEM100&100M/CS30/SK1/NORDG2/
Location: UK

Re: Roland System 100 potentiometer needed

Post by hinotori » Mon Feb 07, 2011 7:49 am

Hi,
I finally got time to open up the system 100 101 Keyboard, quite a nest of wires inside, and interestingly something on the board says "S/H" if only that was a hidden sample and hold circuit tucked away in there ;)
Anyway,,...
Here are a couple of images of the part I'm looking for.

Image
Image

Post Reply