Jupiter 6 Voice Layering

Discussions about anything analog, digital, MIDI, synth technology, techniques, theories and more.
Post Reply
dzlvs8
Junior Member
Junior Member
Posts: 135
Joined: Sun Oct 24, 2010 7:35 am
Gear: Tons and tons of ridiculously expensive keyboards.

Jupiter 6 Voice Layering

Post by dzlvs8 » Fri Mar 16, 2012 5:58 pm

I was recently blessed with the opportunity to rip off some kid and get his Jupiter 6 for less than half the going rate. I didn't think I would like the super bright, super 80's sound, but it is so unique and powerful that I have fell in love with it. So now I am looking into getting the Europa mod. However, much to my surprise, I am not finding anything on layering sounds. Because you can split the keyboard, I assumed that either as a stock system or with the Europa mod you could layer two sounds (two different voice settings per note, for a total of three notes).

Is this possible with or without the Europa mod? I've searched the Europa manual and cant find anything on layering of voice assignment.

schmidtc
Active Member
Active Member
Posts: 591
Joined: Sun Dec 03, 2006 8:27 pm
Location: Virginia / Paris

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by schmidtc » Fri Mar 16, 2012 7:29 pm

IIRC, layering is in the new Europa version that's currently in Beta.

User avatar
Alex E
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2235
Joined: Sat Dec 02, 2006 12:07 am
Gear: Jupiter-6, DX7, TX7, Juno-106, AX60, Pro One, S1000, M1r, Live 9, iMac MC309XX/A
Location: Anaheim, CA

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by Alex E » Fri Mar 16, 2012 8:09 pm

The best thing about being my age is that we don't really care when we well stuff well under market value. :lol:
soundcloud.com/vectron


User avatar
V301H
Senior Member
Senior Member
Posts: 751
Joined: Tue Oct 23, 2007 3:58 am
Gear: Fender The Strat, Stratocaster, Jazz Bass Rickenbacker 360-12, 320 Messenger(Mark Farner)
Band: The Characters
Location: New Jersey
Contact:

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by V301H » Fri Mar 16, 2012 9:32 pm

The Stock Jupiter 6 doesn't layer sounds. With Europa version 2 it can do layering although it is not full-service three and three. It's two and four so there will be some limitations.
Prophet 5 rev.2, Pro-One, Juno 60, Jupiter 6, Matrix 12, OB8, MS20, Poly 800, CS70M, DX-7, CP35, Casio PX-5S, Hammond C3/M102, Vox Continental/Super Continental, Gibson G101, Farfisa Compact, RMI 300A, Pianet N, Combo Pianet, S770, S760, S50, NS3C

User avatar
drawtippy
Junior Member
Junior Member
Posts: 125
Joined: Sun Aug 20, 2006 11:03 pm
Band: Draw Tippy
Location: NYC
Contact:

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by drawtippy » Fri Mar 16, 2012 9:43 pm

Congrats on the 6. It's as loved as it is hated. Currently you can't layer sounds, only split the keyboard. I don't know much about the new Europa but I have the old one and it's amazing. Yes, removing a board from your synth and shipping it off can be scary but it's well worth it. Best/weirdest Europa feature? Random patch generator. It sometimes provides great starting points for building sounds you didn't even think the 6 could do.

have fun!
Visit http://www.arttestmusic.com

Voyager, JP-6, Pro-One, 800DV, CZ-101, VL-1, Micron, Solina, OB-Xa, JX-8P, Sid Station, xoxbox

User avatar
synthparts
Senior Member
Senior Member
Posts: 779
Joined: Sun Oct 09, 2011 12:05 pm
Location: SF Bay Area, CA
Contact:

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by synthparts » Sat Mar 17, 2012 1:54 am

Yes Europa 2.0 beta which I've been testing for a long time has layer mode and the other really cool thing is 5 times the patch memory. The only real problem holding it up is a bug with external arpeggiator timing.
Vintage Synth Parts - http://www.synthparts.com

dzlvs8
Junior Member
Junior Member
Posts: 135
Joined: Sun Oct 24, 2010 7:35 am
Gear: Tons and tons of ridiculously expensive keyboards.

Re: Jupiter 6 Voice Layering

Post by dzlvs8 » Sun Mar 18, 2012 6:57 pm

synthparts wrote:Yes Europa 2.0 beta which I've been testing for a long time has layer mode and the other really cool thing is 5 times the patch memory. The only real problem holding it up is a bug with external arpeggiator timing.
AWESOME, if I assume correctly that any regular europa owner will be able to get the beta software. That is kind of a bummer about the external arp clock though. The timing in the J6 is terrible. I assume that if I don't like the beta software I can revert to older versions of the software? If someone can confirm that I will drop my money on some delicious europa asap!

ps. Doug stop hanging out in forums and get my j6 sliders in the mail! ;) A stuck VCF LFO is no fun. Thanks, Steve

Post Reply