Korg SQ-10 vs. SQ-1

Discussions about anything analog, digital, MIDI, synth technology, techniques, theories and more.
User avatar
Electroluver
Supporting Member!
Supporting Member!
Posts: 264
Joined: Sun Dec 28, 2008 4:54 pm
Gear: MS-20, M-500, Polysix, PAiA 4700, ROL309, C64 MSSIAH, JX8P, K2000J, SY-1010.
Band: DJ NAMELESS
Location: Vancouver, Canada
Contact:

Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Electroluver » Tue Feb 17, 2015 10:41 pm

There's an opportunity to grab a Korg SQ-10 for cheap (Korg M1 w/case & orchestral cards plus $350 CND)
It seems by Korg just released the SQ-1 which is 16 step vs. 12 and it has MIDI and USB to sync the clock.
Also, the SQ-1 is smaller and cheaper. What's the benefit of buying the older model?
Korg SQ-1 on CL

User avatar
meatballfulton
Moderator
Moderator
Posts: 5793
Joined: Wed Apr 13, 2005 9:29 pm
Gear: Logic Pro X

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by meatballfulton » Tue Feb 17, 2015 11:54 pm

Inquiring minds want to know:

What CV gear do you own?

Is synching to MIDI clock important to you?

Are you comfortable with those plastic Volca style controls (not really knobs) ?

Do you have room for the SQ-10, the thing is pretty big...
I listened to Hatfield and the North at Rainbow. They were very wonderful and they made my heart a prisoner.

User avatar
Sir Ruff
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 3519
Joined: Tue May 09, 2006 11:55 pm
Gear: Two persimmon modulators and a frequency adjudicator.
Band: Ruff in the jungle
Location: Philadelphia

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Sir Ruff » Wed Feb 18, 2015 12:22 am

Electroluver wrote:There's an opportunity to grab a Korg SQ-10 for cheap (Korg M1 w/case & orchestral cards plus $350 CND)
It seems by Korg just released the SQ-1 which is 16 step vs. 12 and it has MIDI and USB to sync the clock.
Also, the SQ-1 is smaller and cheaper. What's the benefit of buying the older model?
Korg SQ-1 on CL
cheap? Where? :lol: Probably one of the most expensive SQ-10s I've seen.
Do you even post on vse bro?

User avatar
Electroluver
Supporting Member!
Supporting Member!
Posts: 264
Joined: Sun Dec 28, 2008 4:54 pm
Gear: MS-20, M-500, Polysix, PAiA 4700, ROL309, C64 MSSIAH, JX8P, K2000J, SY-1010.
Band: DJ NAMELESS
Location: Vancouver, Canada
Contact:

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Electroluver » Wed Feb 18, 2015 1:13 am

At the moment, I don't own any CV gear. I think MIDI clock would be important. The Volca knobs are alright, kinda small, but they suffice. Room isn't a big problem as I have the ikea j**k ;)
However, the m1 is massive and heavy in it's case. I can't move it by car, so this deal is delayed at the least.

User avatar
meatballfulton
Moderator
Moderator
Posts: 5793
Joined: Wed Apr 13, 2005 9:29 pm
Gear: Logic Pro X

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by meatballfulton » Wed Feb 18, 2015 1:41 am

Electroluver wrote:At the moment, I don't own any CV gear.
In that case you want the SQ-1 :thumbsup:
I listened to Hatfield and the North at Rainbow. They were very wonderful and they made my heart a prisoner.

User avatar
Re-Member
Active Member
Active Member
Posts: 316
Joined: Wed Sep 05, 2007 9:44 pm
Gear: Juno-60, SH-101, TR-606, JP-8000, MC-505, CZ-101, DX100, DX11, R3, microSTATION, Monotribe, MS-20 Mini, SQ-1, Volca Series, Minilogue, Moog Theremin
Location: PDX

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Re-Member » Wed Feb 18, 2015 1:52 am

Electroluver wrote:Korg SQ-1 on CL
Hmmm...

$99 SQ-1 vs. $1500 SQ-10

$1500 ÷ $99 = 15 SQ-1 SEQUENCERS

User avatar
JayEm
Junior Member
Junior Member
Posts: 240
Joined: Tue Jan 15, 2008 3:41 am
Real name: Jonathan
Gear: KorgPoly800 Monotron MonotronDuo MonotronDelay Monotribe VolcaBass MS20Mini MS2000 MFB522 Arturia Minibrute Yamaha CS-15D Tama TechstarTS305
Band: datapark / KNUCKLEFACE / JayEm
Location: London, ON
Contact:

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by JayEm » Wed Feb 18, 2015 2:04 am

why is this a question? and you keep talking about the m1.
its not 350 for a sequencer, its 1500. unless the dude is bundling it all and giving you a h**l of a discount, 120cad vs 1500, when the cheaper option has more to it and is battery powered seems pretty obvious.

edit: totally just clued in.
don't do it. giving up a sound source & 350?
dude is just in denial that his vintage gear has been usurped.
w00t

User avatar
Electroluver
Supporting Member!
Supporting Member!
Posts: 264
Joined: Sun Dec 28, 2008 4:54 pm
Gear: MS-20, M-500, Polysix, PAiA 4700, ROL309, C64 MSSIAH, JX8P, K2000J, SY-1010.
Band: DJ NAMELESS
Location: Vancouver, Canada
Contact:

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Electroluver » Wed Feb 18, 2015 3:33 am

Yeah, it seems the SQ1 is the logical choice. I'm sill going to sell M1 to fund the MKS 70 soon. Thanks for the advice

User avatar
ninja6485
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2766
Joined: Sun Apr 19, 2009 10:13 pm
Gear: Virus Ti, Jx-8p, Juno 60, Radias, Maschine, 101,303,606,707,727,808,909, odyssey, mirage, akai s5K/s2K/s1k, drumtraks, E6400ult, M1R, rx5, fizmo,d50
Band: Lyra, The Sun Worshipers
Location: Exton/ westchester

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by ninja6485 » Wed Feb 18, 2015 3:53 am

Is the sq-1 in stores yet, or still just available as a preorder online?
This looks like a psychotropic reaction. No wonder it's so popular...

monolith
Expert Member
Expert Member
Posts: 1172
Joined: Thu Feb 14, 2008 7:37 am

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by monolith » Wed Feb 18, 2015 4:34 am

They were in stock here about 2 weeks ago but sold out quickly.

User avatar
glassofwater
Newbie
Newbie
Posts: 53
Joined: Thu Sep 09, 2010 2:06 am

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by glassofwater » Wed Feb 18, 2015 12:14 pm

anyone know how to change the tempo rate on the SQ-1 when synced from pc? it defaults to 1/8

User avatar
Re-Member
Active Member
Active Member
Posts: 316
Joined: Wed Sep 05, 2007 9:44 pm
Gear: Juno-60, SH-101, TR-606, JP-8000, MC-505, CZ-101, DX100, DX11, R3, microSTATION, Monotribe, MS-20 Mini, SQ-1, Volca Series, Minilogue, Moog Theremin
Location: PDX

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Re-Member » Wed Feb 18, 2015 6:27 pm

The manual explains how to change the resolution in the "Global parameter settings" box.

User avatar
glassofwater
Newbie
Newbie
Posts: 53
Joined: Thu Sep 09, 2010 2:06 am

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by glassofwater » Thu Feb 19, 2015 12:01 am

Re-Member wrote:The manual explains how to change the resolution in the "Global parameter settings" box.
thanks! weird that I couldn't find that the first time I looked at it.

brilliant!

User avatar
ninja6485
Synth Explorer
Synth Explorer
Posts: 2766
Joined: Sun Apr 19, 2009 10:13 pm
Gear: Virus Ti, Jx-8p, Juno 60, Radias, Maschine, 101,303,606,707,727,808,909, odyssey, mirage, akai s5K/s2K/s1k, drumtraks, E6400ult, M1R, rx5, fizmo,d50
Band: Lyra, The Sun Worshipers
Location: Exton/ westchester

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by ninja6485 » Thu Feb 19, 2015 3:12 am

monolith wrote:They were in stock here about 2 weeks ago but sold out quickly.
Yea, they seem to be out of stock around here! How popular are these things, lol...
This looks like a psychotropic reaction. No wonder it's so popular...

User avatar
Re-Member
Active Member
Active Member
Posts: 316
Joined: Wed Sep 05, 2007 9:44 pm
Gear: Juno-60, SH-101, TR-606, JP-8000, MC-505, CZ-101, DX100, DX11, R3, microSTATION, Monotribe, MS-20 Mini, SQ-1, Volca Series, Minilogue, Moog Theremin
Location: PDX

Re: Korg SQ-10 vs. SQ-1

Post by Re-Member » Thu Feb 19, 2015 6:58 pm

There's a US vender (themidistore) on eBay with some in stock and is selling them for $109.99. That's ten dollars more than store price, but there's also free shipping to make up for that. Only three left at the moment... now that I've ordered mine. :D

Post Reply