Roland MS1 bios update problems

Discussions about anything related to samplers and sampling techniques.
User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
Posts:718
Joined:Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Band:Warning Will Robinson
Location:Tasmania, Australia
Contact:
Re: Roland MS1 bios update problems

Post by gmeredith » Thu Feb 25, 2021 12:09 am

OK tell us more!! :shock:
Casio: FZ1, CZ101, PG380, VZ10M, SK8, SK60, RAP10, DP1 drums, DH100, CDP200, DM100
Yamaha: TX81z, TX802, SHS10, DTXv2
Roland: SH101, DR660, MS1, PM16, TR33
Others: Korg MicroKontrol, ES-1, Alesis MMT8, Emu ESi2000 & card reader, BCR2000, V-Machine

Berman87
Newbie
Newbie
Posts:1
Joined:Tue Jun 01, 2021 2:19 pm

Re: Roland MS1 bios update problems

Post by Berman87 » Tue Jun 01, 2021 2:44 pm

Hi to all! First of all, thanks for all the links and info about the issue. Unfortunatelly, I can't manage to update my MS-1.
I have my working Roland UM-One midi interface connected to the MIDI IN of MS-1. I go into Boot Mode on sampler and the display says "Boot Mode 1.02". Then I'm sending the 1.12 file with UpdSMF software, and I have the OUT light blinking on UM-One indicating that it's sending information. However, the MS-1 screen doesn't react to it and permanently shows "Boot Mode 1.02" as if it's not receiving anything. I also tried sending the 1.12 file first, waiting a few seconds and after that going into Boot Mode on sampler, with no success. Tried doing it with Cubase instead of UpdSMF and the problem persists. Also, if I press Pads 1+8 and power on MS-1 it says "Ver1.03 5/02/07" (not sure if it's relevant here). I would be very grateful to anyone who may suggest a solution or point out what might be the problem!

User avatar
gmeredith
Moderator
Moderator
Posts:718
Joined:Mon Oct 17, 2005 5:06 am
Band:Warning Will Robinson
Location:Tasmania, Australia
Contact:

Re: Roland MS1 bios update problems

Post by gmeredith » Tue Jun 01, 2021 10:29 pm

Make sure your UM-1 is in Advanced mode. There is a little switch on the side of it. If it isn't in Advanced mode, it won't pass sysex information, only note info. Try putting the switch in the other position, then send it again
Casio: FZ1, CZ101, PG380, VZ10M, SK8, SK60, RAP10, DP1 drums, DH100, CDP200, DM100
Yamaha: TX81z, TX802, SHS10, DTXv2
Roland: SH101, DR660, MS1, PM16, TR33
Others: Korg MicroKontrol, ES-1, Alesis MMT8, Emu ESi2000 & card reader, BCR2000, V-Machine

Post Reply