EMU EMAX no sound

Pulling out your hair? Don't know what to do or where to go? Ask in here.
Forum rules
READ: VSE Board-Wide Rules and Guidelines

If your Help request has been solved, please edit your first post in order to select the Image Topic Icon to let others know your topic has been solved.
Post Reply
majras
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: Fri Dec 17, 2021 10:48 am
Gear: Korg DW8000
Korg Prologue
Roland JX-8P
Emu Emax
Band: DM

EMU EMAX no sound

Post by majras » Fri Jan 28, 2022 11:37 am

I am struggling with mine EMU which has been damaged during transportation (I hate courier companies!)

I already fixed display issue (described in different topic) I put everything back together but there is no sound :(

System is working I can load banks but when I hit the keys there is no sound only some white noise coming out.
I checked all outputs no sound at all.

Any idea what I should check?

Edit: Seems that that there is also problem with system.
When I press Play button the system is restarting or stuck.
(The noise in video comes from ventilator not from Emax :) )




User avatar
madtheory
Supporting Member!
Supporting Member!
Posts: 5609
Joined: Mon May 01, 2006 12:45 pm
Real name: Tomas Mulcahy
Gear: Wurlitzer Opus 1536, Model F, Morovdis Arpeggiator, Maplin My First EQ, Jeff Wayne Thunderchild rack, Thermostat, Buck Owens' Moog.
Location: Cork, Ireland
Contact:

Re: EMU EMAX no sound

Post by madtheory » Sat Jan 29, 2022 11:26 am

Did you go through the service manual? I can see from the other thread that you have not.

Pull each ribbon connector, clean the pins and reseat them. If that doesn't work, check their continuity. They fail. Buy new ribbon cables.

Honestly though, you should take this to a tech. It's worth too much money to mess around with.

mateomorikone
Newbie
Newbie
Posts: 7
Joined: Fri Oct 02, 2020 8:05 pm

Re: EMU EMAX no sound

Post by mateomorikone » Sun Jan 30, 2022 11:12 am

Looking at the diagnostics manual and comparing it to the behavior from your video, it can indicate multiple problems. Depending on which LED is lit when this crash happens, it can be either:

Dynamic Allocation LED:
Unable to initialize the LCD. If this test fails, the unit will lock up.

Master LED:
Unable to write and then read back a test byte to location 0 of the
E-Chip RAM.

Analog Processing LED:
Unable to load software from disk.

Can you try running the diagnostics from the special menu? [Master, 8, 8, Yes] and then pick one of the tests to check the RAM and ERAM.
Last edited by mateomorikone on Sun Jan 30, 2022 9:12 pm, edited 1 time in total.

majras
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: Fri Dec 17, 2021 10:48 am
Gear: Korg DW8000
Korg Prologue
Roland JX-8P
Emu Emax
Band: DM

Re: EMU EMAX no sound

Post by majras » Sun Jan 30, 2022 6:48 pm

I checked "Special" menu but there is nothing I could use to test RAM, ERAM. Seems it depends on the system version.



When you said that might be an issue with E-Chip I just realized that when the fist time I opened the emu case (after unlucky delivery) The E-Chip was loose inside the case, slipped out of it's socket probably due to the shocks during transpiration.
I have put it back checked pin connection but it could be damaged :(
Actually no idea if there is any way to diagnose E-Chip

I did a few shots in those days so that I can try to get back some money from insurance.

Here is E-Chip lost in space:

Image

I did not consider (or maybe I did not want to consider) that the E-chip might be damaged because I though that if system is running (I'm mean loading banks etc.) this chip must to ok but it's no like that system can run even without the E-chip (I just made a test I pull out the chip and no changes, system is loading but when I hit the key only white noise comes out from the speakers..)

So I'm pretty pissed off, probably all is ok expect this E-Chip but chance to get this chip is almost zero... :(

mateomorikone
Newbie
Newbie
Posts: 7
Joined: Fri Oct 02, 2020 8:05 pm

Re: EMU EMAX no sound

Post by mateomorikone » Sun Jan 30, 2022 9:11 pm

Sure, you can run Emax without the E-chip, because there are 32008 CPU and EPROM chips responsible for booting the system. E-chip can read and write sample data from RAM and do some DSP stuff. Unfortunately, it is extremely sensitive to static electricity and generally a very delicate part. If it got toasted, that's bad luck as finding replacement for a particular chip revision is almost impossible.

majras
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: Fri Dec 17, 2021 10:48 am
Gear: Korg DW8000
Korg Prologue
Roland JX-8P
Emu Emax
Band: DM

Re: EMU EMAX no sound

Post by majras » Sun Jan 30, 2022 9:57 pm

Any possibilty to diagnose the E-chip?

Rasputin
Senior Member
Senior Member
Posts: 840
Joined: Thu Jul 21, 2016 4:52 am

Re: EMU EMAX no sound

Post by Rasputin » Mon Jan 31, 2022 10:44 am

If the Emax was truly working properly before it was shipped (I am assuming that to be true), and you did not impulsively put the E-Chip in backwards or something else careless then I suspect the E-Chip is probably not actually dead.

That revision has the E-Chip on a daughtercard, so it is possible there is a fault with that, or the socket which fits it, but the E-Chip should have survived physically, so long as nothing has since happened to it electrically.

If the E-Chip assembly was flailing around wildly for a good portion of its postal voyage then it's hard to say for sure... but you should take it to a tech.

majras
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: Fri Dec 17, 2021 10:48 am
Gear: Korg DW8000
Korg Prologue
Roland JX-8P
Emu Emax
Band: DM

Re: EMU EMAX no sound

Post by majras » Wed Feb 02, 2022 2:41 pm

Yes I confirm, Emax was working before and E-Chip has been inserted properly.

Thanks guys for your input.
I will try to find someone to help to diagnose E-CHip

Considering the symptoms and base on your knowledge what would be the Top3 elements/group of elements that could caused such failure? (form logical point of view)

- Emax is booting and loading banks
- Pressing a key causing very quiet noise (hard to name it - kind of harsh/scratchy noise)
- Pressing a key not assigned to any sample normal reaction no sound at all
- All outputs the same reaction
- Pressing Play sequencer leading system rebooting

Top1 will be E-Chip itself (because we know it slipped out during the transportation) or around like E-Chip pcb card or sockets.

Any suggestion for Top2 and Top3?

mateomorikone
Newbie
Newbie
Posts: 7
Joined: Fri Oct 02, 2020 8:05 pm

Re: EMU EMAX no sound

Post by mateomorikone » Thu Feb 03, 2022 12:10 am

The diagnostics manual indicates that any static noise or distortion can be related to miscalibrated E-chip clock. Consider taking the instrument to a tech who can diagnose the chip with an oscilloscope and perform a clock duty cycle calibration.

majras
Newbie
Newbie
Posts: 11
Joined: Fri Dec 17, 2021 10:48 am
Gear: Korg DW8000
Korg Prologue
Roland JX-8P
Emu Emax
Band: DM

Re: EMU EMAX no sound

Post by majras » Tue Feb 08, 2022 10:14 pm

I did some E-Chip measurements
What do you think, does the chip look ok?


Image

Post Reply